KEAHLIAN


BORANG KEAHLIAN

SYARAT PENDAFTARAN AHLI:

1- Seorang penulis (karya pernah diterbitkan)

2- Lahir di Perak / bermastautin di Perak (k/p:08)

3- Berusia 21 tahun dan ke atas.


4- (* Sila buat pembayaran RM55.00 (Yuran ahli seumur hidup & pendaftaran) ke akaun MAYBANK: 558314425055

(Sertakan bukti pembayaran ke: karyawanpk@gmail.com )

5- Emelkan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

(Borang permohonan hanya akan diproses setelah disertakan bukti pembayaran dan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

6- Saya berjanji akan mematuhi perlembagaan persatuan dan bersedia mengikuti perkembangan Persatuan Karyawan Perak (Karyawan Pk) dari semasa ke semasa.


BORANG KEAHLIAN

ADAKAH ANDA BERSETUJU: SETUJU
TIDAK BERSETUJU
NAMA PENUH (* SEPERTI DI DALAM KAD PENGENALAN):
GELARAN:
NAMA PENA (*JIKA ADA):
ALAMAT SURAT-MENYURAT:
POSKOD:
ALAMAT EMEL:
NOMBOR KAD PENGENALAN:
TARIKH LAHIR:
TEMPAT LAHIR:
JANTINA: LELAKI
PEREMPUAN
STATUS PERKAHWINAN: BERKAHWIN
BERCERAI
BUJANG
ALAMAT BLOG/LAMAN WEB (JIKA ADA):
AKADEMIK:
BIDANG PENULISAN:
KARYA YANG PERNAH DITERBITKAN:

Put a website form like this on your site.

Wednesday, June 23, 2010

Malam Genta Puisi meriah di Ipoh

Zainol Fadzi Paharudin


MALAM Genta Puisi dan Lagu yang diadakan di Auditorium Taman Budaya Perak di sini baru-baru ini berlangsung dalam suasana meriah.

Ia dianjurkan oleh Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) negeri Perak, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) Wilayah Utara, Jabatan Pelajaran Perak dan Persatuan Persebudaya Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Temenggong Kati, Kuala Kangsar dengan disertai lebih 200 peminat seni sastera di negeri ini.

Hj Zabidin

Kemeriahan suasana Malam Genta Puisi dan Lagu itu disemarakkan oleh deklamasi yang bersemangat dan bertenaga oleh pada pendeklamasi yang mengambil bahagian.

Johan Sayembara Puisi Kebangsaan 2009, Che Nu Alinar Mohamad dari Kuala Kangsar tampil pembuka tirai dengan sajak Gempita Satu Malaysia, karya A. Hamid. Karya itu mengajak rakyat bersatu dalam sebuah negara yang berbilang kaum.

Setiausaha Majlis Daerah Lenggong (MDL), Nor Akmal Yang Ghazali muncul dengan sajak Syair Gong Pecah, karya Adibah Amin. Sajak itu mengetengahkan kedaulatan negara ini perlu dipertahankan dan bersama-samalah menjaga perpaduan bangsa dan negara.

Penyair tidak asing negara yang juga penerima Anugerah SEA 2008, Dr. Zurinah Hassan memecahkan keheningan malam dengan gurindam Gurindam Pemimpin dan syair Sayangi Anak. Kedua-dua puisi itu yang jelas ditujukan kepada pemimpin dan anak-anak.

Jabatan Pelajaran Perak, mengetengahkan pemuisi Ahmad Khairi Che yang muncul dengan imej bersongkat dan berbaju melayu dengan aksi yang spontan menyampaikan sajak Membina Malaysia Nan Satu. Sajak itu jelas mengajak kita menilai semangat jati diri yang ada dan mengutamakan budaya bangsa dalam kehidupan.

Sumbangan penyair guru dalam sajak tidak dinafikan apabila Pengetua SMK Temenggong Kati, Zalihah Mat Harun muncul dengan sajak Munajat Perkasihan karya Samsuddin Othman.

Penyanyi veteran tanah air, Uji Rashid tampil dengan sajak Bisikan Hati karya Prof. Datuk Dr. Hashim Yaacob. Dia turut bergandingan dengan anaknya Cico menyampaikan lagu puisi Gadis Di Kuburan karya Allahyarham Usman Awang.

Penyanyi AF4, Haziq muncul untuk terus menghangatkan kemeriahan malam dengan mendendangkan empat buah lagu irama Malaysia antaranya Ku Mohon Kasih dan Zapin Solo yang membuatkanpeminat seni tidak berganjak dari tempat duduk mereka.

Pegawai Polis Asisten Supritendan, Foo Chee Seong dengan sajak Pesona Murni karya Mustafa Siraj yang mengingatkan generasi muda terhadap perpaduan yang menjadi tunjang kepada keutuhan negara ini.

Pengarah JKKN Perak, Abdul Mutalib Abdul Rahman pula tampil dengan mendeklamasi sajak pendek karya Redzuan Salleh bertajuk Terima Kasih Kemerdekaan.

Tidak melepaskan ruang, Pengarah DBP Wilayah Utara, Abdul Nasir Mohd. Razali dengan sajak Debu dan Dendam Api karya Datuk Baha Zain.

Jemputan khas DBPWU, Presiden Persatuan Karyawan Perak [Karyawan Pk], Hj. Zabidin Hj. Ismail turut mendeklamasikan puisi bertajuk Kita Serupa. Beliau yang juga Timbalan Pengarah Jabatan Penerangan Perak adalah seorang penyair dan mula menulis sejak pertengahan 1970-an telah menghasilkan lebih 200 sajak yang tersiar di media cetak serta kumpulan puisi. Sajak Kita Serupa memenangi hadiah Pertandingan Menulis Puisi Perpaduan pada tahun 1995 dan dimuatkan dalam antologi Pelangi Keakraban terbitan Jabatan Perpaduan Negara

Exco Kebudayaan, Kesenian, Belia Dan Sukan Negeri Perak, Datuk Zainol Fadzi Paharudin terpanggil menutup gelanggang dengan mendeklamasi sajak karya Suriati bertajuk Memori Keagungan Nusa dan lagu puisi Mawar Putih.

Menutup gelanggang malam itu khalayak dihiburkan dengan persembahan tarian oleh Kelab Tunas Budaya.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Karya terkini

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: RM 35.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.