KEAHLIAN


BORANG KEAHLIAN

SYARAT PENDAFTARAN AHLI:

1- Seorang penulis (karya pernah diterbitkan)

2- Lahir di Perak / bermastautin di Perak (k/p:08)

3- Berusia 21 tahun dan ke atas.


4- (* Sila buat pembayaran RM55.00 (Yuran ahli seumur hidup & pendaftaran) ke akaun MAYBANK: 558314425055

(Sertakan bukti pembayaran ke: karyawanpk@gmail.com )

5- Emelkan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

(Borang permohonan hanya akan diproses setelah disertakan bukti pembayaran dan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

6- Saya berjanji akan mematuhi perlembagaan persatuan dan bersedia mengikuti perkembangan Persatuan Karyawan Perak (Karyawan Pk) dari semasa ke semasa.


BORANG KEAHLIAN

ADAKAH ANDA BERSETUJU: SETUJU
TIDAK BERSETUJU
NAMA PENUH (* SEPERTI DI DALAM KAD PENGENALAN):
GELARAN:
NAMA PENA (*JIKA ADA):
ALAMAT SURAT-MENYURAT:
POSKOD:
ALAMAT EMEL:
NOMBOR KAD PENGENALAN:
TARIKH LAHIR:
TEMPAT LAHIR:
JANTINA: LELAKI
PEREMPUAN
STATUS PERKAHWINAN: BERKAHWIN
BERCERAI
BUJANG
ALAMAT BLOG/LAMAN WEB (JIKA ADA):
AKADEMIK:
BIDANG PENULISAN:
KARYA YANG PERNAH DITERBITKAN:

Put a website form like this on your site.

Tuesday, January 1, 2013

Cerita rakyat Perak akan dibukukan

http://www.utusan.com.my/pix/2012/1231/Utusan_Malaysia/Dalam_Negeri/dn_23.1.jpg
Hamidah Osman (empat dari kiri) bersama penulis-penulis buku pada majlis Pelancaran 30 Buku Penulis Perak sempena Pesta Buku Perak 2012 di Mydin Hypermarket Meru Raya, Ipoh, semalam.
IPOH 30 Dis. - Kerajaan negeri melalui Tourism Perak akan membukukan lebih 100 cerita rakyat dari 10 daerah di negeri ini untuk dijadikan bahan rujukan kepada pelancong dalam dan luar negara.
Pengerusi Jawatankuasa Industri, Pelaburan, Pembangunan, Usahawan, Pelancongan, Kebajikan dan Hal Ehwal Wanita, Datuk Hamidah Osman berkata, koleksi cerita rakyat yang dikumpul oleh mahasiswa Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu dijangka diterbitkan awal tahun depan.
"Kita sudah ada semua bahannya cuma untuk dicetak dalam bentuk buku dan diedarkan secara percuma. Persatuan Karyawan Perak juga telah mengedit dari segi bahasanya.
"Untuk cetakan pertama, kita akan buat dalam 15,000 naskhah dan kita merancang memasukkan kompilasi cerita rakyat membabitkan komuniti Cina dan India bagi penerbitan seterusnya," katanya selepas menyempurnakan majlis penutup Pesta Buku Perak 2012 di sini hari ini.
Yang turut hadir, Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Perak (PPANP), Mohamad Nazari Abdul Hamid dan Presiden Persatuan Karyawan Perak, Zabidin Hj. Ismail.
Pesta buku anjuran PPANP yang berlangsung selama tiga hari bermula Jumaat lalu berjaya menarik kira-kira 30,000 pengunjung.
Sempena majlis tersebut, Hamidah turut melancarkan 25 buku pelbagai genre hasil karya penulis negeri Perak.
Dalam pada itu, Hamidah berkata, sebuah galeri sudut kekal di Perpustakaan Awam Negeri akan dibuka bagi menempatkan buku-buku karya penulisan anak Perak berserta biografinya.
Sehubungan itu katanya, pihaknya akan menyumbang dana sebanyak RM10,000 untuk pembelian buku-buku penulis Perak bagi ditempatkan di galeri berkenaan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Karya terkini

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: RM 35.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.