KEAHLIAN


BORANG KEAHLIAN

SYARAT PENDAFTARAN AHLI:

1- Seorang penulis (karya pernah diterbitkan)

2- Lahir di Perak / bermastautin di Perak (k/p:08)

3- Berusia 21 tahun dan ke atas.


4- (* Sila buat pembayaran RM55.00 (Yuran ahli seumur hidup & pendaftaran) ke akaun MAYBANK: 558314425055

(Sertakan bukti pembayaran ke: karyawanpk@gmail.com )

5- Emelkan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

(Borang permohonan hanya akan diproses setelah disertakan bukti pembayaran dan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

6- Saya berjanji akan mematuhi perlembagaan persatuan dan bersedia mengikuti perkembangan Persatuan Karyawan Perak (Karyawan Pk) dari semasa ke semasa.


BORANG KEAHLIAN

ADAKAH ANDA BERSETUJU: SETUJU
TIDAK BERSETUJU
NAMA PENUH (* SEPERTI DI DALAM KAD PENGENALAN):
GELARAN:
NAMA PENA (*JIKA ADA):
ALAMAT SURAT-MENYURAT:
POSKOD:
ALAMAT EMEL:
NOMBOR KAD PENGENALAN:
TARIKH LAHIR:
TEMPAT LAHIR:
JANTINA: LELAKI
PEREMPUAN
STATUS PERKAHWINAN: BERKAHWIN
BERCERAI
BUJANG
ALAMAT BLOG/LAMAN WEB (JIKA ADA):
AKADEMIK:
BIDANG PENULISAN:
KARYA YANG PERNAH DITERBITKAN:

Put a website form like this on your site.

Saturday, February 20, 2010

Sasterawan FELDA perlu pembelaan FELDA

Oleh DR. TALIB SAMAT


Foto: Hj Zabidin menerima cenderamata drp Dr Talib Samat di UPSI

Seminar membicarakan karya-karya sasterawan yang berasal dari Felda sudah dua kali diadakan. Kali pertama diadakan pada 2007 dan yang kedua pada Oktober tahun lalu yang memfokuskan sasterawan Ramli Daud.

Pada tahun ini Seminar Pemikiran Sasterawan Felda ke-3: Fokus Abu Hassan Morad, pada 2011 pula Seminar Pemikiran Sasterawan Felda ke-4: Fokus Aminah Mokhtar dan pada 2012 pula Seminar Pemikiran Sasterawan Felda ke-5: Fokus Gunawan Mahmood.

Beberapa sasterawan Felda yang lain seperti Omar Ahmad atau nama penannya Tombak Sawit banyak menghasilkan puisi. Begitu juga Allahyarham Darmin Darini dari Felda Air Tawar 2, Kota Tinggi, Johor banyak menghasilkan skrip drama radio dan disiarkan di Radio Singapura.

Presiden Persatuan Karyawan Perak, Haji Zabidin Haji Ismail dalam kertas kerjanya, Ramli Daud Sasterawan Felda yang saya kenali, melontarkan beberapa cadangan bernas yang perlu diberi perhatian oleh pihak Felda.

Dalam rumusannya beliau mencadangkan pihak pengurusan Felda mengiktiraf sumbangan sasterawan Felda sama ada daripada kalangan peneroka sendiri atau anak peneroka yang sudah mendapat pengiktirafan di peringkat nasional. Caranya ialah dengan membeli dan mengedarkan buku-buku karya sasterawan Felda kepada peneroka di seluruh negara antara 100,000 hingga 150,000 buah naskhah satu judul.

Penjualan atau pengedaran 100,000 hingga 150,000 buah buku atau karya terbaik seseorang sasterawan Felda itu perlu dibuat dengan cara yang terancang dan serius.

Menurut Haji Zabidin, dengan cara ini akan menghidupkan budaya membaca, mencintai ilmu dan menghargai perjuangan penulis yang merupakan pemikir, jurubicara masyarakat.

Beliau beliau juga mencadangkan agar pihak pengurusan Felda memberi geran penyelidikan kepada para sasterawan Felda mahupun untuk membuat sesebuah karya berupa novel, buku umum dan buku tokoh Felda atau anak-anak Felda yang berjaya. Ini boleh dijadikan motivasi kepada generasi Felda yang berikutnya.

Pihak Felda disarankan juga memberi derma cipta, makalah sastera atau hadiah penyelidikan kepada mereka untuk memastikan mereka terus berkarya dan menghasilkan karya-karya terbaru untuk tatapan khalayak.

Insentif

Haji Zabidin mencadangkan agar pihak pengurusan Felda memberi insentif dan kemudahan seperti yang dimiliki oleh Sasterawan Negara misalnya kemudahan perubatan kelas pertama, pembelian buku-buku dengan jumlah yang besar untuk diedarkan secara percuma ke seluruh sekolah-sekolah khususnya di tanah rancangan Felda di seluruh negara.

Hal ini cukup penting untuk mereka mengenali sumbangan besar sasterawan Felda, karya-karya dan intipati pemikirannya yang selama ini tidak dipedulikan atau diabaikan.

Beliau menekankan, jika selama ini Felda melabur berjuta ringgit untuk membuat filem Bilut, drama-drama bersiri tentang Felda atau pelbagai pelaburan di luar negara sudah sampai masanya pihak Felda mengiktiraf sumbangan sasterawan dari Felda.

Beliau berkata, pihak Persatuan Karyawan Perak akan menghantar memorandum atau hasil rumusan seminar kepada pihak Felda dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tidak lama lagi berhubung perkara-perkara tersebut.

Ini adalah suatu yang penting untuk pembangunan kemanusiaan dan pengiktirafan golongan sasterawan dan penulis di tanah-tanah rancangan Felda.

Pada masa yang sama beliau menyarankan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) menerima dan mengiktiraf istilah “Sasterawan Felda” yang sudah digunakan dalam dua kali seminar iaitu Seminar Pemikiran Sasterawan Felda 1: Fokus Talib Samat (7 Ogos 2007), Seminar Pemikiran Sasterawan Felda Ke-2: Fokus Ramli Daud (11 Oktober 2009).

Katanya, Persatuan Karyawan Perak, UPSI mahupun institusi lain sentiasa bersedia untuk menganjurkan Seminar Pemikiran Sasterawan Felda setiap tahun untuk memastikan karya para sasterawan Felda diperkatakan, dikupas, diangkat ke permukaan supaya masyarakat dapat menggali pemikiran mereka.

Setiap sasterawan Felda perlu diperkatakan karya-Karyanya sama ada mereka masih hidup atau sesudah meninggal dunia. Dalam suasana kerajaan begitu menghargai golongan peneroka Felda dengan pemberian bonus dan sebagainya, tetapi sasterawan atau penulis yang terdiri daripada para peneroka Felda seperti terlepas pandang (Mingguan Malaysia, 7 Februari 2010)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Karya terkini

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: RM 35.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.