KEAHLIAN


BORANG KEAHLIAN

SYARAT PENDAFTARAN AHLI:

1- Seorang penulis (karya pernah diterbitkan)

2- Lahir di Perak / bermastautin di Perak (k/p:08)

3- Berusia 21 tahun dan ke atas.


4- (* Sila buat pembayaran RM55.00 (Yuran ahli seumur hidup & pendaftaran) ke akaun MAYBANK: 558314425055

(Sertakan bukti pembayaran ke: karyawanpk@gmail.com )

5- Emelkan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

(Borang permohonan hanya akan diproses setelah disertakan bukti pembayaran dan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

6- Saya berjanji akan mematuhi perlembagaan persatuan dan bersedia mengikuti perkembangan Persatuan Karyawan Perak (Karyawan Pk) dari semasa ke semasa.


BORANG KEAHLIAN

ADAKAH ANDA BERSETUJU: SETUJU
TIDAK BERSETUJU
NAMA PENUH (* SEPERTI DI DALAM KAD PENGENALAN):
GELARAN:
NAMA PENA (*JIKA ADA):
ALAMAT SURAT-MENYURAT:
POSKOD:
ALAMAT EMEL:
NOMBOR KAD PENGENALAN:
TARIKH LAHIR:
TEMPAT LAHIR:
JANTINA: LELAKI
PEREMPUAN
STATUS PERKAHWINAN: BERKAHWIN
BERCERAI
BUJANG
ALAMAT BLOG/LAMAN WEB (JIKA ADA):
AKADEMIK:
BIDANG PENULISAN:
KARYA YANG PERNAH DITERBITKAN:

Put a website form like this on your site.

Saturday, March 27, 2010

Pertemuan Karyawan Perak gah dan bergaya!


Semenjak petang 19 hingga tengah hari 21 Mac 2010 Hotel Fyvoeight Resources, bandar Country Homes, Rawang, Selangor sibuk dan meriah menerima kunjungan para penulis tanah air serta digamatkan pula dengan kehadiran lapan puluh mahasiswa UPSI bagi menjayakan program besar Karyawan Pk berjudul Pertemuan Karyawan Perak yang julung kali diadakan di luar negeri Perak. Fyvoeight Resources selaku pengendali Kaedah Mokhdar telah menaja banyak kemudahan sehingga program ini berjalan lancar. Pemiliknya, sdr Mokhtar Hj Mansor (foto) yang juga pengasas Karyawan Pk dan pencipta Kaedah Mokhdar turut memberikan komitmen tinggi sehingga terbitnya dua buah buku iaitu Imbasan Sejarah Karyawan Pk dan Kaedah Mokhdar Satu Himpunan Kenangan suntingan sdr Zabidin Hj Ismail (Presiden) dan Antologi Puisi Kaedah Mokhdar "Mutiara Akal" selenggaraan Dr Talib Samat (Timbalan Presiden) yang menarik dan berprestij.


Penulis terkenal tanah air

Di pertemuan terbesar ini banyak acara telah dijalankan termasuk pelancaran buku, pembentangan kertas kerja, majlis baca puisi, forum penulis serta Mesyuarat Agung Dwitahunan ke-7 di samping menjalin semula silaturrahim di kalangan ahli dan penulis terkenal tanah air. Antara yang hadir di pertemuan tersebut ialah Prof Dato' Dr Othman Yatim dan isteri, Datuk Jaafar Rahim dan isteri, Prof HM Bukhari Lubis, Suhaimi Hj Muhammad, Malim Ghozali Pk, Dr Wahid Kasran, Ahmad Sarju, SM Zakir, Mohamad Daud Mohamad, M Saleh Mahyat, Chai Loon Guan, Dr Talib Samat, Ijamala MN , Raja Yusof Ariffin, Sabariah Bahari, Onn Abdullah, Hanifah Hj Ibrahim, Sallehhudin Ibrahim, Saudah Mat Lazim, Sabri Hj Ibrahim, Shakirah Abdul Rashid, Ramli Daud dan lain-lain.

Nostalgia

Tiga hari acara berlangsung dengan penuh tertib dan santun cukup mengimbau nostalgia namun beberapa penulis yang sama-sama berjuang menubuhkan Karyawan Pk pada tahun 1992 yang lampau tidak dapat datang jelas terasa kekurangannya- Abu Bakar Sidek Hashim, Idris Mohd Noor, Jamaludin Ahmad adalah antara pengasas yang sudah lama tak jumpa.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Karya terkini

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: RM 35.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.