KEAHLIAN


BORANG KEAHLIAN

SYARAT PENDAFTARAN AHLI:

1- Seorang penulis (karya pernah diterbitkan)

2- Lahir di Perak / bermastautin di Perak (k/p:08)

3- Berusia 21 tahun dan ke atas.


4- (* Sila buat pembayaran RM55.00 (Yuran ahli seumur hidup & pendaftaran) ke akaun MAYBANK: 558314425055

(Sertakan bukti pembayaran ke: karyawanpk@gmail.com )

5- Emelkan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

(Borang permohonan hanya akan diproses setelah disertakan bukti pembayaran dan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

6- Saya berjanji akan mematuhi perlembagaan persatuan dan bersedia mengikuti perkembangan Persatuan Karyawan Perak (Karyawan Pk) dari semasa ke semasa.


BORANG KEAHLIAN

ADAKAH ANDA BERSETUJU: SETUJU
TIDAK BERSETUJU
NAMA PENUH (* SEPERTI DI DALAM KAD PENGENALAN):
GELARAN:
NAMA PENA (*JIKA ADA):
ALAMAT SURAT-MENYURAT:
POSKOD:
ALAMAT EMEL:
NOMBOR KAD PENGENALAN:
TARIKH LAHIR:
TEMPAT LAHIR:
JANTINA: LELAKI
PEREMPUAN
STATUS PERKAHWINAN: BERKAHWIN
BERCERAI
BUJANG
ALAMAT BLOG/LAMAN WEB (JIKA ADA):
AKADEMIK:
BIDANG PENULISAN:
KARYA YANG PERNAH DITERBITKAN:

Put a website form like this on your site.

Sunday, April 4, 2010

Sejarah Timoh


Sedikit maklumat untuk sesiapa yang ingin menulis puisi mengenai Timoh (sebutan orang kampung di situ); TEMOH berasal daripada nama dua batang anak sungai yang bertemu di sebuah pekan kecil dan bersebelahan perkampungan orang Melayu. Sungai itu lantas digelar Sungai Temu. Apabila British menjajah Tanah Melayu, pekan kecil ini dan perkampungan Melayu menerima kesan daripada Rancangan Briggs. Orang Melayu di pindahkan ke Kg Tanah Seribu ke dalam sedikit berdekatan Banir, kemudian perkampungan Melayu di Sg Temu dijadikan "New Village" mengumpulkan orang Cina yang dikawal oleh Inggeris. Oeh kerana telor (pelat) Inggeris tidak boleh menyebut "temu" maka digantikan dengan sebutan Temoh dan orang Melayu di situ enggan menyebut Temoh (telor Inggeris) sebaliknya mengekalkan sebutan hingga ke hari ini sebagai TIMOH. Peristiwa yang agak menarik jua mengenai Timoh ialah sekitar tahun 1903 M R.O Winstedt pernah menginap beberapa malam di Pekan Timoh mewawancara Pawang Ana (seorang penglipurlara zaman bahari); menantunya Mir hassan (tersohor dalam sejarah kesusasteraan Melayu lama) mngenai cerita Anggun Cik Tunggal dan Awang Sulung Merah Muda. Buku ditulis oleh R.O Winstedt tetapi ceritanya daripada Pawang Ana. Pada zaman silam hikayat ini amat popular dan dikaji ramai sarjana universiti tempatan. Sila lah menulis puisi mengenaii Timoh kelak kita akan bukukan sebagai dokumentasi. Dirgahayu Timoh pekan kecil lagi terpencil; aku membesar di situ!-Zabidin Hj Ismail

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Karya terkini

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: RM 35.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.