KEAHLIAN


BORANG KEAHLIAN

SYARAT PENDAFTARAN AHLI:

1- Seorang penulis (karya pernah diterbitkan)

2- Lahir di Perak / bermastautin di Perak (k/p:08)

3- Berusia 21 tahun dan ke atas.


4- (* Sila buat pembayaran RM55.00 (Yuran ahli seumur hidup & pendaftaran) ke akaun MAYBANK: 558314425055

(Sertakan bukti pembayaran ke: karyawanpk@gmail.com )

5- Emelkan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

(Borang permohonan hanya akan diproses setelah disertakan bukti pembayaran dan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

6- Saya berjanji akan mematuhi perlembagaan persatuan dan bersedia mengikuti perkembangan Persatuan Karyawan Perak (Karyawan Pk) dari semasa ke semasa.


BORANG KEAHLIAN

ADAKAH ANDA BERSETUJU: SETUJU
TIDAK BERSETUJU
NAMA PENUH (* SEPERTI DI DALAM KAD PENGENALAN):
GELARAN:
NAMA PENA (*JIKA ADA):
ALAMAT SURAT-MENYURAT:
POSKOD:
ALAMAT EMEL:
NOMBOR KAD PENGENALAN:
TARIKH LAHIR:
TEMPAT LAHIR:
JANTINA: LELAKI
PEREMPUAN
STATUS PERKAHWINAN: BERKAHWIN
BERCERAI
BUJANG
ALAMAT BLOG/LAMAN WEB (JIKA ADA):
AKADEMIK:
BIDANG PENULISAN:
KARYA YANG PERNAH DITERBITKAN:

Put a website form like this on your site.

Monday, November 15, 2010

Ketokohan Abu Hassan Morad Tampil kebolehan dalam pelbagai genre sastera meskipun sibuk dengan tugas korporat


Oleh Nurul Farina Nazlan
nfarina@bharian.com.my
2010/11/15


SEMINAR Pemikiran Sasterawan Felda Ke-3: Fokus Abu Hassan Morad mengiktiraf kebijaksanaan pengarang prolifik dalam pelbagai genre sastera, Abu Hassan Morad (foto bersongkok), meskipun sudah mengulitinya sejak 25 tahun lalu dan kini juga seorang tokoh korporat.

Presiden Persatuan Karyawan Perak (Karyawan Pk), Zabidin Hj. Ismail, (foto bawah) berkata kemampuan mengurus perniagaan dengan menerapkan nilai Islam sebagai teras kehidupan berjaya membentuk ketokohan dan kewibawaan Abu Hassan.

“Abu Hassan yang sangat cintakan Islam bukan saja berjaya menerapkan keindahan agama itu dalam karya kreatif, bahkan bekas guru ini berjaya membudayakan ‘ad-Din’ dalam pentadbiran dan pengurusan perniagaannya.

“Beliau juga rajin mengembara bagi menghasilkan karya dan penulisan berkualiti seperti dapat dilihat melalui buku sastera kembara, Syahadah, yang menghimpunkan catatan perjalanan dan pengalamannya ke 12 negara,” katanya pada seminar di Bangunan Bitara Siswa, Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI), Tanjung Malim, baru-baru ini.

Zabidin yakin Abu Hassan wajar diangkat sebagai tokoh penulisan dan sasterawan kelahiran Felda yang mampu memberi nilai positif kepada masyarakat, terutama generasi muda kerana beliau berjaya melahirkan karya kreatif berteraskan Islam lagi berkualiti.

Kelebihan Abu Hassan dengan ciri seperti dinyatakan itu sehingga membolehkannya berjaya meraih Hadiah Sastera Perdana pada 2000 menerusi novel Julia sehingga akhirnya diangkat sebagai teks untuk Komponen Sastera Dalam Pengajaran Bahasa Melayu (KOMSAS).
“Kecekapan dan kemahiran beliau mengurus masa boleh dijadikan contoh kerana Abu Hassan berjaya membentuk dirinya sebagai pengarang prolifik, pengurus, penerbit dan pengembara serta hamba Allah yang tawaduk terhadap Penciptanya,” katanya.

Sumbangan dan ketokohan Abu Hassan turut disuarakan Pengarah Jabatan Komunikasi Korporat dan Tugas Khas Galeri Ilmu Sdn Bhd (GISB), Aliyah Sijari, yang menyifatkan beliau mempunyai pelbagai kebolehan besar seperti terpancar dalam penulisan novel, puisi, cerpen, penerbitan drama, dokumentari, pengarahan dan penulisan skrip.

“GISB, Anugerah Media Network Sdn Bhd dan Layar Consult Sdn Bhd ditubuhkan hasil jerih lelah dan buah fikir serta ketekunan Abu Hassan, anak Felda Guar Napai, Kedah. Beliau komited dalam bidang penerbitan Islam, selain tidak pernah jemu menghasilkan penulisan berkonsep sama,” katanya.


Aliyah berkata, Abu Hassan sabar dan tekun menulis walaupun dihimpit dengan pelbagai urusan, bahkan beliau mempunyai disiplin tinggi dalam usaha menghasilkan penulisan yang memberi kesan positif kepada masyarakat.

“Sahabat karibnya yang pernah bermusafir dengannya pernah memujinya kerana Abu Hassan selalu memulakan paginya dengan idea baru, seolah-olah mindanya tetap berjaga walaupun ketika sedang tidur,” katanya.

Pegawai Penerbitan UPSI, Ghazali Din, ketika melapah Citra Kembara: Sisi Tarikan Dalam Novel Kota Seribu Klong, berkata karya Abu Hassan wajar didampingi oleh generasi muda yang meminati sastera dan penulisan.

“Novel Kota Seribu Klong ialah novel kanak-kanak terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) pada 1994 yang mengangkat kisah Rohimi atau Imi dan adiknya Imah mengikut ayah mereka, Dr Rahmat menziarahi pak cik mereka, Suvit di Pattaya, Thailand.

“Abu Hassan memaparkan keinginan Imi yang mendesak ayahnya untuk ke Chiang Mai kerana baginya keputusan untuk pulang awal akan membuatkan mereka tidak boleh melawat pelbagai tempat menarik untuk diceritakan kepada ibunya.

Abu Hassan berjaya mengadun novel kembara dengan pelbagai dimensi menarik seperti pendidikan, keagamaan, moral dan kemanusiaan, khusus untuk golongan sasaran kanak-kanak, selain tidak lupa tanah kelahirannya yang sentiasa disisipkan dalam apa juga karya penulisan serta dramanya.

Abu Hassan turut dilihat daripada kaca mata anaknya yang juga Pensyarah Pusat Pemikiran dan Kefahaman Islam, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Melaka, Ummu Hani Abu Hassan yang melapah Proses Kreatif Abu Hassan Morad yang Tersurat dan Tersirat.

Beliau melihat kemewahan alam yang dihuni bapanya itu menjadikan Abu Hassan kekal sebagai anak Felda yang kukuh pegangannya.

“Abu Hassan adalah guru yang baik kerana beliau sentiasa ingin menjadikan anak muridnya lebih baik daripadanya dan jarang tokoh penulisan dapat membina legasi kepengarangannya terutama terhadap anaknya sendiri.

“Usahanya menggalakkan penulis baru yang bernaung di bawa syarikat GISB adalah kemuncak perjalanan kreatifnya kerana beliau menganggap kejayaan peribadi adalah bersifat sementara kerana yang lebih kekal adalah dapat memanfaatkan orang lain kepada Islam,” katanya.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Karya terkini

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: RM 35.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.