KEAHLIAN


BORANG KEAHLIAN

SYARAT PENDAFTARAN AHLI:

1- Seorang penulis (karya pernah diterbitkan)

2- Lahir di Perak / bermastautin di Perak (k/p:08)

3- Berusia 21 tahun dan ke atas.


4- (* Sila buat pembayaran RM55.00 (Yuran ahli seumur hidup & pendaftaran) ke akaun MAYBANK: 558314425055

(Sertakan bukti pembayaran ke: karyawanpk@gmail.com )

5- Emelkan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

(Borang permohonan hanya akan diproses setelah disertakan bukti pembayaran dan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

6- Saya berjanji akan mematuhi perlembagaan persatuan dan bersedia mengikuti perkembangan Persatuan Karyawan Perak (Karyawan Pk) dari semasa ke semasa.


BORANG KEAHLIAN

ADAKAH ANDA BERSETUJU: SETUJU
TIDAK BERSETUJU
NAMA PENUH (* SEPERTI DI DALAM KAD PENGENALAN):
GELARAN:
NAMA PENA (*JIKA ADA):
ALAMAT SURAT-MENYURAT:
POSKOD:
ALAMAT EMEL:
NOMBOR KAD PENGENALAN:
TARIKH LAHIR:
TEMPAT LAHIR:
JANTINA: LELAKI
PEREMPUAN
STATUS PERKAHWINAN: BERKAHWIN
BERCERAI
BUJANG
ALAMAT BLOG/LAMAN WEB (JIKA ADA):
AKADEMIK:
BIDANG PENULISAN:
KARYA YANG PERNAH DITERBITKAN:

Put a website form like this on your site.

Sunday, November 28, 2010

Timoh: Satu Kenangan Abadioleh Djazlam Zainal pada pada 28hb November 2010 pukul 11.03 ptg

Kenangan adalah satu rasa yang sangat dalam untuk diurai apatah lagi diberi makna dan diobses ke alam nyata. Kenangan hanya bisa dirasa oleh mereka yang pernah memiliki sejarah atau pristiwa, yang kemudian diendap dan dirangkul sepanjang perjalanan usia mereka. Begitu juga dengan Temoh, satu wilayah di Utara negeri Perak yang didiami kaum Melayu dari suku Rao, Banjar, Jawa, Mandailing, Natar, Kampar, Perak dan lain-lain. Bagi mengingati ulang tahun ke 100 sebuah sekolah di Temoh ( 1907-2007 ) sekolah yang telah melahirkan sebilangan juragan dan bijak pandai negara, sebuah antologi puisi Timoh telah diterbitkan. Sesungguhnya ia sebuah hasil pemantapan bagi sebuah sejarah tanahair yang perlu dibanggakan.

Sepintas lalu Temoh adalah sebuah pekan kecil pertemuan dua batang sungai yang dinamakan sungai Temu. Apabila Tanah Melayu dijajah British, yang memperkenalkan Rancangan Briggs, orang Melayu telah dipindahkan ke Kampung Tanah Seribu. Rancangan Briggs adalah untuk menyekat aktiviti kaum Cina yang dikatakan membantu komunis. British bukan sahaja memindahkan orang Melayu tetapi juga memindahkan sebutan Temu kepada Temoh mengikut lidah Inggeris. Orang Melayu yang bencikan Inggeris tidak mahu mengikut lidah penjajah itu sebaliknya memanggilnya sebagai Timoh yang kekal sehingga ke hari ini. Suatu peristiwa yang membesarkan pekan ini ialah pertemuan orientalis barat R.O. Winstedt dengan Pawang Ana dan menantunya, Mir Hassan. Daripada Pawang Ana, Winstedt telah merakamkan hikayat-hikayat Melayu seperti Hikayat Anggun Cik Tunggal, Hikayat Awang Sulung Merah Muda dan Hikayat Malim Deman. Ketiga-tiga hikayat ini kemudiannya menjadi magnum opus kesusasteraan Melayu. Bagi mengenang semua ini, anak-anak wilayah Timoh serta yang berhampiran dengan menyagat kenangan dalam bentuk puisi untuk dirakam sebagai suatu nostalgia seni budaya bagi kenang-kenangan generasi mendatang. Sebuah antologi puisi Timoh yang diselenggarakan bersama oleh Zabidin HjIsmail dan Muhamad Bukhari Lubis, diterbitkan baru-baru ini. Zabidin Ismail, anak kelahiran Kampung Batu Masjid, Temoh adalah seorang aktivis sastera dan budaya. Amat banyak banyak pencapaiannya dalam bidang sastera untuk dituliskan di sini. Begitu juga Muhamad Bukhari Lubis ( Prof. Dr. Haji ) Dilahirkan di Makkah al-Mukarammah tetapi dibesarkan di Temoh. Tugas terakhirnya sebagai Prof. di Fakulti Bahasa, Universiti Pendidikan Sultan Idris, Tanjung Malim. Antologi Timoh mengandungi 101 puisi nukilan 31 orang penyair.

Dr. Badriyah Haji Salleh menemukan kita dengan puisinya, Selawat dan Pujian Kepada Allah SWT.

Pareng tobat pengapuro

Adoh Gusti kulo boten ahli suargo

Boten kiat boten kulo ahli neroko

Estu Tuhan engkang pareng pengapuro

Mugi pareng tobat doso-doso kulo

Doso kulo sami wilangane wedi

Ini adalah puisi bahasa Jawa yang sering dilagukan untuk mengiringi tidur si anak. Dr. Badriyah seorang ahli sejarah yang sangat meminati puisi. Dilahir dan mendapat didikan di Sekolah Kebangsaan Temoh dan berjaya ke Universiti Malaya dan seterusnya ke Universiti Colombia, New York, USA. Suatu pencapaian yang membanggakan bagi anak Temoh di persada pendidikan tanah air. M. Ashikin nama pena kepada Dr. Mohamad Mansur Abdullah, seorang karyawan tanah air. Beliau menulis semua genre termasuk puisi, cerpen, novel dan rencana sastera dan pendidikan.

Kusingkap tabir kelabu

yang melindungi mukamu

kutatap wajah ayu

menguntum seribu senyumanmu

bagi menyemarakkan resah rindu

beratus tahun yang lalu

tapi ia jelas kelihatan hanya palsu

dan aku sangat mengerti, Temoh

tiap rasa makna dikau bayangkan

bagaikan menyembunyikan semuanya

....

( Kekecewaan Masa Lampaumu )

Biarpun dilahirkan Kampung Sungai Durian Teluk Intan, Perak, namun pautannya terhadap Temoh juga kukuh.

Seorang penyair besar Perak yang turut menyatakan solidariti Temoh ialah Onn Abdullah. Melalui ' Stesen Temoh '

Onn menulis,

Semilir berhembus nyaman

tatkala kita mengumpul lelah

menghela nafas sepi ini

sejenak kamar ingatan

tersingkap perlahan

tentang perjalanan itu

kita sama-sama riang

dalam getir menunggu

saat keratapi tiba

Temoh Stesen berantakan

dengan keriuhan mesra

pintu gerabak menelan tubuh

.....

Rosmiaty Shaari kelahiran Teluk Intan, Perak ini juga tidak ketinggalan menyumbangkan puisinya. Rosmiaty yang sebelum ini menulis cerpen mengimbau Temoh melalui kenangan yang dilalui oleh ayahandanya. Melalui Temoh 2, Rosmiaty menulis,

Panggilan itu datang lagi

berpuing-puing

melantun-lantun ke segenap pelosok rimbaraya

mencelah-celah daun

ke puing-puing debu

.....

Pemilik tanah Temoh, Zabidin Hj Ismail turut merindukan tanah kelahirannya. Melalui Tanah Seribu Zabidin mencatat,

Telah lama kurindui, Tanah Seribu

sejak kutinggalkan kau tidak seperti dulu

di jantungmu ada sepohon jambu batu

dan mengalir lesu air sungai Pak Ji

masa kecilku selalu menangkap berudu

untuk eksperimen sekolah

tetapi kini segalanya telah berubah

.....

Begitulah anak-anak Temoh telah mengabadikan suara dan harapannya untuk wilayah yang dikasihi. Semoga ia dapat dicontohi oleh anak-anak wilayah yang lain pula.

1 comment:

  1. Subhanallah, usaha yang sangat baik. Saya terkenangkan Kuala Kurau.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Karya terkini

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: RM 35.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.