KEAHLIAN


BORANG KEAHLIAN

SYARAT PENDAFTARAN AHLI:

1- Seorang penulis (karya pernah diterbitkan)

2- Lahir di Perak / bermastautin di Perak (k/p:08)

3- Berusia 21 tahun dan ke atas.


4- (* Sila buat pembayaran RM55.00 (Yuran ahli seumur hidup & pendaftaran) ke akaun MAYBANK: 558314425055

(Sertakan bukti pembayaran ke: karyawanpk@gmail.com )

5- Emelkan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

(Borang permohonan hanya akan diproses setelah disertakan bukti pembayaran dan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

6- Saya berjanji akan mematuhi perlembagaan persatuan dan bersedia mengikuti perkembangan Persatuan Karyawan Perak (Karyawan Pk) dari semasa ke semasa.


BORANG KEAHLIAN

ADAKAH ANDA BERSETUJU: SETUJU
TIDAK BERSETUJU
NAMA PENUH (* SEPERTI DI DALAM KAD PENGENALAN):
GELARAN:
NAMA PENA (*JIKA ADA):
ALAMAT SURAT-MENYURAT:
POSKOD:
ALAMAT EMEL:
NOMBOR KAD PENGENALAN:
TARIKH LAHIR:
TEMPAT LAHIR:
JANTINA: LELAKI
PEREMPUAN
STATUS PERKAHWINAN: BERKAHWIN
BERCERAI
BUJANG
ALAMAT BLOG/LAMAN WEB (JIKA ADA):
AKADEMIK:
BIDANG PENULISAN:
KARYA YANG PERNAH DITERBITKAN:

Put a website form like this on your site.

Saturday, March 10, 2012

Zabidin Hj Ismail kekal sebagai Presiden Karyawan Pk bagi penggal 2012-14


Ahli-ahli Persatuan Karyawan Perak [Karyawan Pk] selagi lagi memilih Hj Zabidin Hj Ismail (foto) sebagai Presiden untuk tiga penggal berturut-turut semenjak 2006. Pemilihan beliau dibuat sebulat suara dalam mesyuarat agung dwi tahunan kali ke- 8 yang diadakan pada 10 Mac 2012 di Persisiran Sayong, Kuala Kangsar.

Manakala Prof Dr Muhammad Bukhari Lubis dipilih sebagai Timbalan Presiden setelah mengantikan Prof Madya Dr Talib Samat yang dilantik sebagai Ahli Jawatankuasa. Penyair, Onn Abdullah dilantik sebagai Setiausaha Agung dan Shakirah Rashid (Timbalan Setiausaha Agung), novelis Anuar Mohd Yusof kekal selaku bendahari.

Ahli Jawatankuasa pula ialah M Shah (Kuala Kangsar), Salehudin Ibrahim (Taiping), Sabariah Bahari (Ipoh), Saodah Mat Lazim (Taiping), Roshimah Buyong (Sungkai), Hjh Hanifah Ibrahim (Ipoh), Al Hisyam (Kuala Kangsar) dan Mohd Paris Arshad (Batu Gajah).

Mesyuarat kali ini merakamkan syabas kepada Majlis Bandaran Kuala Kangsar (MBKK) yang menerima saranan badan-badan penulis termasuk Karyawan Pk agar nama Melayu dimartabatkan ke atas lokasi pelancongan di Lembah Sayong yang terletak di tebing sungai Perak. Pada peringkat awal MBKK meletakkan nama RiverFront Kuala Kangsar tetapi sekarang ditukar kepada Persisiran Sayong.

Turut hadir ialah novelis dan pengkaji sejarah Panglima Awang, Zain Al Johan @ Lelaki Melayu Terakhir dari Persatuan Sejarah Malaysia cawangan Negeri Sembilan. Beliau yang baru menghasilkan sebuah novel berjudul "Aku Penyudah Tugas Kpt Magellan dan Laksamana Hang Tuah" menjadi tetamu Karyawan Pk untuk memeterai MOU bagi melaksanakan pameran khazanah laut Melayu di Pesta Laut Lumut di TLDM pada 25 -29 April 2012.

Mesyuarat diakhiri dengan "Bicara Belasungkawa Zahari Hasib" yang disampaikan oleh Zabidin Hj Ismail dengan penuh sebak dan hiba bagi mengenang kembali jasa dan sumbangan Allahyarham Zahari Hasib dalam dunia kepenyairan tanah air. Zahari, 65 tahun, telah meninggal dunia di Teluk Intan pada 26 Februari yang lalu.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Karya terkini

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: RM 35.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.