KEAHLIAN


BORANG KEAHLIAN

SYARAT PENDAFTARAN AHLI:

1- Seorang penulis (karya pernah diterbitkan)

2- Lahir di Perak / bermastautin di Perak (k/p:08)

3- Berusia 21 tahun dan ke atas.


4- (* Sila buat pembayaran RM55.00 (Yuran ahli seumur hidup & pendaftaran) ke akaun MAYBANK: 558314425055

(Sertakan bukti pembayaran ke: karyawanpk@gmail.com )

5- Emelkan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

(Borang permohonan hanya akan diproses setelah disertakan bukti pembayaran dan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

6- Saya berjanji akan mematuhi perlembagaan persatuan dan bersedia mengikuti perkembangan Persatuan Karyawan Perak (Karyawan Pk) dari semasa ke semasa.


BORANG KEAHLIAN

ADAKAH ANDA BERSETUJU: SETUJU
TIDAK BERSETUJU
NAMA PENUH (* SEPERTI DI DALAM KAD PENGENALAN):
GELARAN:
NAMA PENA (*JIKA ADA):
ALAMAT SURAT-MENYURAT:
POSKOD:
ALAMAT EMEL:
NOMBOR KAD PENGENALAN:
TARIKH LAHIR:
TEMPAT LAHIR:
JANTINA: LELAKI
PEREMPUAN
STATUS PERKAHWINAN: BERKAHWIN
BERCERAI
BUJANG
ALAMAT BLOG/LAMAN WEB (JIKA ADA):
AKADEMIK:
BIDANG PENULISAN:
KARYA YANG PERNAH DITERBITKAN:

Put a website form like this on your site.

Thursday, October 11, 2012

Penerbitan Karyawan Pk terkini

ISBN 978-967-5887-02-5
Harga: RM30 termasuk belanja pos
Tempahan boleh dibuat melalui sms ke talian: 012-5070513
sertakan alamat untuk penghantaran. Bayaran salurkan ke akaun  CIMB 08021261220523
Sinipsis:

Etnik Rao (Rawa) merupakan salah satu suku Melayu yang telah banyak menyumbangkan jasa dan kepakaran mereka kepada tamadun negara.  Etnik ini mula berhijrah dari Sumatera Barat, Indonesia ke negara ini semenjak kurun ke-5 Masihi kerana merantau dan berdagang. Tetapi apabila berlaku Perang Paderi 1816-1833 di Rao, ramai penduduknya melarikan diri ke Tanah Melayu kerana tidak tahan menghadapi keperitan hidup di bawah pemerintahan penjajah Belanda. Apatah lagi Raojatuh ke tangan Belanda, pejuang dan pendekar perangnya diburu dan diseksa menyebabkan mereka meninggalkan tanah Rao mencari tempat perlindungantermasuk ke Tanah Melayu. Di Malaysia, diaspora Rao terdapat di beberapa tempat tertentu seperti di Perak, Pahang, Selangor, Negeri Sembilan, Kelantan, Pulau Pinang, Kedah, Terengganu dan Johor.Justeru penulisan buku Biografi Tokoh Rao: Sumbangan dan Jasa Terhadap Pembangunan Malaysia merakamkan biografi ringkas yang meli       puti ketokohan, sumbangan serta peranan yang dimainkan oleh 33 personaliti etnik ini dalam mengangkat tamadun sebuah negara bangsa. Hakikatnya, buku ini adalah sebuah dokumentasi penting kepada pengkaji yang ingin mengenali lebih dekat terhadap peranan dan sumbangan etnik Rao di Malaysia.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Karya terkini

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: RM 35.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.