KEAHLIAN


BORANG KEAHLIAN

SYARAT PENDAFTARAN AHLI:

1- Seorang penulis (karya pernah diterbitkan)

2- Lahir di Perak / bermastautin di Perak (k/p:08)

3- Berusia 21 tahun dan ke atas.


4- (* Sila buat pembayaran RM55.00 (Yuran ahli seumur hidup & pendaftaran) ke akaun MAYBANK: 558314425055

(Sertakan bukti pembayaran ke: karyawanpk@gmail.com )

5- Emelkan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

(Borang permohonan hanya akan diproses setelah disertakan bukti pembayaran dan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

6- Saya berjanji akan mematuhi perlembagaan persatuan dan bersedia mengikuti perkembangan Persatuan Karyawan Perak (Karyawan Pk) dari semasa ke semasa.


BORANG KEAHLIAN

ADAKAH ANDA BERSETUJU: SETUJU
TIDAK BERSETUJU
NAMA PENUH (* SEPERTI DI DALAM KAD PENGENALAN):
GELARAN:
NAMA PENA (*JIKA ADA):
ALAMAT SURAT-MENYURAT:
POSKOD:
ALAMAT EMEL:
NOMBOR KAD PENGENALAN:
TARIKH LAHIR:
TEMPAT LAHIR:
JANTINA: LELAKI
PEREMPUAN
STATUS PERKAHWINAN: BERKAHWIN
BERCERAI
BUJANG
ALAMAT BLOG/LAMAN WEB (JIKA ADA):
AKADEMIK:
BIDANG PENULISAN:
KARYA YANG PERNAH DITERBITKAN:

Put a website form like this on your site.

Thursday, January 20, 2011

Di mana ihsan dan kemanusiaan?'


2011/01/19

KELMARIN seseorang memanjangkan khidmat pesanan ringkas (SMS) memuatkan luahan rasa penyair sepenuh masa dari Perak, Amiruddin Hussin atau lebih dikenali Amirul Fakir yang kini terlantar sakit akibat barah hidung sehingga hilang segala punca pendapatan sejak lebih dua tahun lalu.


SMS Amirul Fakir berbunyi demikian: “Salam sahabatku. Semoga afiat selalu. Sekadar luahan hati pilu ... . Sejak 1989 saya bergiat aktif sebagai penyair, pengarang, penterjemah dan aktivis seni. Aktif terbabit dalam aktiviti dan program, menyumbang segala yang termampu, demi menjayakan program dan aktiviti anjuran Gabungan Persatuan Penuis Nasional Malaysia (GAPENA) sama ada di sekitar Kuala Lumpur mahupun di negeri lain di Malaysia. Namun saya berasa sedih bercampur pilu apabila saya ditimpa musibah - terlantar di ranjang sakit sejak April 2008 sehingga kini, tidak seorang pun wakil GAPENA yang peduli ... apatah lagi ziarah saya. Bukan RM yang utama, meski tidak dinafikan saya sentiasa perlukan untuk kos rawatan dan perubatan saban bulan. Saya penulis bebas dan tiada pendapatan tetap setiap bulan, tetapi yang lebih bermakna, simpati dan ingatan kepada saya yang pernah curah keringat untuk jayakan aktiviti itu. Saya berasa sangat-sangat sedih sahabatku ... mengenang wajah sebenar institusi yang sewajarnya menjadi ‘payung’ pengarang. Kelihatan seolah-olah ada ‘kasta’ ....” daripada Amirul Fakir.

“PENA memang pernah beberapa kali menghulurkan bantuan kepada saudara Amirul Fakir, selain menziarahi beliau atas dasar persahabatan dan bantuan itu akan cuba disalurkan secara dari semasa ke semasa bagi membantu penulis berkenaan yang kurang sihat,” katanya.

Mohamad Saleeh Rahamad
Presiden PENA

“Kami memang ada menghulurkan bantuan kepada saudara Amirul Fakir yang dikutip di kalangan ahli dan sumbangan itu diserahkan kepada beliau tahun lalu. Di kalangan ahli terutama yang rapat dengan beliau turut menziarahi beliau mengikut kelapangan mereka,” katanya.

Zabidin Hj Ismail

Presiden Karyawan Pk


“GAPENA sedang dalam proses perbincangan bagi memberi sumbangan kepada Amirul Fakir. Tidak ada kaitan dengan dakwaan bahawa ada kasta dalam GAPENA dan kami akan cuba membantu beliau sedaya yang mampu,” katanya.

Prof Madya Datuk Zainal Abidin Borhan

Ketua Dua GAPENAAmirul Fakir yang disahkan menghidapi kanser hidung sehingga sebelah matanya tidak boleh melihat kesan daripada kelopak mata yang tidak boleh dibuka, bergantung kepada ubat penahan sakit, selepas tidak lagi menyambung rawatan kimoterapi di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), Kuala Lumpur

Sasterawan dan pengarang yang ingin menyalurkan bantuan atau memaklumkan keadaan ahli PENA yang uzur, boleh menghubungi Mohamed Saleeh di talian 019-3514940 atau SM Zakir (017-3427991).

Petikan Berita Harian

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Karya terkini

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: RM 35.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.