KEAHLIAN


BORANG KEAHLIAN

SYARAT PENDAFTARAN AHLI:

1- Seorang penulis (karya pernah diterbitkan)

2- Lahir di Perak / bermastautin di Perak (k/p:08)

3- Berusia 21 tahun dan ke atas.


4- (* Sila buat pembayaran RM55.00 (Yuran ahli seumur hidup & pendaftaran) ke akaun MAYBANK: 558314425055

(Sertakan bukti pembayaran ke: karyawanpk@gmail.com )

5- Emelkan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

(Borang permohonan hanya akan diproses setelah disertakan bukti pembayaran dan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

6- Saya berjanji akan mematuhi perlembagaan persatuan dan bersedia mengikuti perkembangan Persatuan Karyawan Perak (Karyawan Pk) dari semasa ke semasa.


BORANG KEAHLIAN

ADAKAH ANDA BERSETUJU: SETUJU
TIDAK BERSETUJU
NAMA PENUH (* SEPERTI DI DALAM KAD PENGENALAN):
GELARAN:
NAMA PENA (*JIKA ADA):
ALAMAT SURAT-MENYURAT:
POSKOD:
ALAMAT EMEL:
NOMBOR KAD PENGENALAN:
TARIKH LAHIR:
TEMPAT LAHIR:
JANTINA: LELAKI
PEREMPUAN
STATUS PERKAHWINAN: BERKAHWIN
BERCERAI
BUJANG
ALAMAT BLOG/LAMAN WEB (JIKA ADA):
AKADEMIK:
BIDANG PENULISAN:
KARYA YANG PERNAH DITERBITKAN:

Put a website form like this on your site.

Friday, January 28, 2011

PENA: Pinda Interlok tak selari 'keputusan' dialog


Jimadie Shah Othman
Jan 28, 11 5:29pm

Keputusan meminda bahagian 'sensitif' dalam novel Interlok yang diumumkan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam didakwa tidak 'selari' dengan hasil perbincangan pelbagai NGO Melayu dan India sebelum ini.

NONEPresiden Persatuan Penulis Nasional (PENA) Mohamad Saleeh Rahamad mendedahkan, dalam dialog pelbagai pihak bertelingkah di Putrajaya sebelum ini tiada sebarang kata putus terhasil.

"Semua bersetuju terima teks itu tetapi dengan mengambil kita kenyataan daripada MIC. Soal pindaan tidak timbul (dalam dialog itu). Kami tetap bertegas tiada pindaan (harus dibuat)," katanya.

Pada 18 Januari lalu, Kementerian Pelajaran menganjurkan dialog tertutup novel Interlok melibatkan pelbagai pihak - antaranya MIC, PENA, Gabungan Persatuan Penulis Nasional (Gapena), Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dan ahli akademik - bagi mencari penyelesaiaan terhadap isu itu.

Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Puad Zarkashi yang mempengerusikannya tidak mendedahkan butiran perbincangan sebaliknya hanya memberitahu ia antaranya memperincikan rasional dan justifikasi pemilihan Interlok sebagai teks sastera di sekolah menengah.

Setelah hampir dua minggu, Muhyiddin semalam mengumumkan Interlok kekal digunakan sebagai oleh pelajar tingkatan lima dengan membuat pada pindaan bahagian yang dianggap sensitif oleh masyarakat India.

Ketika dihubungi Malaysiakini petang ini, Mohamad Saleeh juga mempertikaikan sikap penentang novel karya Sasterawan Negara Datuk Abdullah Hussain yang didakwa sentiasa berubah-rubah.

"MIC bukan hanya hendak pinda, tetapi tolak. Dulu (kata masalah perkataan) paria saja, sekarang dah timbul pula (bahagian) sensitif," kata pengulas sastera terkenal itu.

Sementara itu, ditanya tindakan lanjut PENA ekoran pengumuman itu, Mohamad Saleeh berkata, NGO Melayu akan berkumpul dalam masa terdekat membincangkan tindakan lanjut mereka.

Pertemuan itu, tambahnya, dianjurkan oleh Majlis Perundingan Melayu yang dianggotai pelbagai NGO daripada seluruh Malaysia.

"Kita akan adakan adakan pertemuan dengan NGO lain dan kita akan rangka pelan tindakan baru. Dah ada jadualnya, dalam masa terdekat," katanya yang belum mahu mendedahkan butiran lanjut pertemuan itu.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Karya terkini

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: RM 35.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.