KEAHLIAN


BORANG KEAHLIAN

SYARAT PENDAFTARAN AHLI:

1- Seorang penulis (karya pernah diterbitkan)

2- Lahir di Perak / bermastautin di Perak (k/p:08)

3- Berusia 21 tahun dan ke atas.


4- (* Sila buat pembayaran RM55.00 (Yuran ahli seumur hidup & pendaftaran) ke akaun MAYBANK: 558314425055

(Sertakan bukti pembayaran ke: karyawanpk@gmail.com )

5- Emelkan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

(Borang permohonan hanya akan diproses setelah disertakan bukti pembayaran dan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

6- Saya berjanji akan mematuhi perlembagaan persatuan dan bersedia mengikuti perkembangan Persatuan Karyawan Perak (Karyawan Pk) dari semasa ke semasa.


BORANG KEAHLIAN

ADAKAH ANDA BERSETUJU: SETUJU
TIDAK BERSETUJU
NAMA PENUH (* SEPERTI DI DALAM KAD PENGENALAN):
GELARAN:
NAMA PENA (*JIKA ADA):
ALAMAT SURAT-MENYURAT:
POSKOD:
ALAMAT EMEL:
NOMBOR KAD PENGENALAN:
TARIKH LAHIR:
TEMPAT LAHIR:
JANTINA: LELAKI
PEREMPUAN
STATUS PERKAHWINAN: BERKAHWIN
BERCERAI
BUJANG
ALAMAT BLOG/LAMAN WEB (JIKA ADA):
AKADEMIK:
BIDANG PENULISAN:
KARYA YANG PERNAH DITERBITKAN:

Put a website form like this on your site.

Saturday, May 21, 2011

Wacana Siri Bercakap dengan Jin


Wacana Siri Bercakap dengan Jin (SBDJ) akan diadakan pada 20 Jun 2011 (Isnin) mulai 9.00 pg-5.00 ptg di Auditorium Jab. Kebudayaan dan Kesenian Negara, Negeri Perak, Ipoh. Sebanyak 10 kertas kerja akan dibentangkan oleh sebilangan besar sarjana, meliputi pelbagai topik SBDJ karya Tamar Jalis seperti biografi Tamar Jalis (Zabidin Hj Ismail); Alam Bunian dan Jin dlm SBDJ (Prof Madya Dato' Paduka Dr Rosli Saludin); Teknik Naratif dan Memoir (Prof Madya Dr Talib Samat); Alam Nusantara dlm SBDJ (Dr Bazrul Bahaman); SBDJ: Pskilogi Spritual dari Sudut Sufi (Dr Mohd Affandy Yusof); Unsur-unsur Sejarah dlm SBDJ (Zamberi A. Malek); SBDJ: Sebuah Karya Sastera (Dr Shaharudin Shaari); Penilian Kritis Tentang Jampi, Petua dan Mantera dlm SBDJ (Mohd Paris Arshad); Kisah-kisah Benar dlm. SBDJ (Zainal Ariff bin Mat) dan Perubatan Tradisional dan Persilatan Melayu dlm SBDJ (Hj Ahmad Tajudin Arshad).

Wacana ini anjuran bersama Persatuan Karyawan Perak (Karyawan Pk), DBP Wilayah Utara, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Negeri Perak dan Yayasan Perak.

Dalam pada itu Karyawan Pk bersama Perbadanan Perpustakaan Awam Perak akan menjayakan Pameran SBDJ di ruang lobi Perpustakaan Awam Negeri, Ipoh mulai 16 Jun hingga 13 Julai 2011. Banyak gambar serta bahan mengenai Tamar Jalis akan dipamerkan.

Para peminat SBDJ adalah dijemput hadir. Masuk percuma.

2 comments:

  1. Sangat menarik wacana ni, kemungkinan akan pergi. Syabas kepada pihak penganjur.

    ReplyDelete
  2. Tkasih...ajak kawan-kawan, kita gegarkan Auditorium JKKN Perak dengan karya Tamar Jalis yang pada dasarnya mengalahkan Harry Potter -JK Roling.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Karya terkini

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: RM 35.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.