KEAHLIAN


BORANG KEAHLIAN

SYARAT PENDAFTARAN AHLI:

1- Seorang penulis (karya pernah diterbitkan)

2- Lahir di Perak / bermastautin di Perak (k/p:08)

3- Berusia 21 tahun dan ke atas.


4- (* Sila buat pembayaran RM55.00 (Yuran ahli seumur hidup & pendaftaran) ke akaun MAYBANK: 558314425055

(Sertakan bukti pembayaran ke: karyawanpk@gmail.com )

5- Emelkan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

(Borang permohonan hanya akan diproses setelah disertakan bukti pembayaran dan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

6- Saya berjanji akan mematuhi perlembagaan persatuan dan bersedia mengikuti perkembangan Persatuan Karyawan Perak (Karyawan Pk) dari semasa ke semasa.


BORANG KEAHLIAN

ADAKAH ANDA BERSETUJU: SETUJU
TIDAK BERSETUJU
NAMA PENUH (* SEPERTI DI DALAM KAD PENGENALAN):
GELARAN:
NAMA PENA (*JIKA ADA):
ALAMAT SURAT-MENYURAT:
POSKOD:
ALAMAT EMEL:
NOMBOR KAD PENGENALAN:
TARIKH LAHIR:
TEMPAT LAHIR:
JANTINA: LELAKI
PEREMPUAN
STATUS PERKAHWINAN: BERKAHWIN
BERCERAI
BUJANG
ALAMAT BLOG/LAMAN WEB (JIKA ADA):
AKADEMIK:
BIDANG PENULISAN:
KARYA YANG PERNAH DITERBITKAN:

Put a website form like this on your site.

Friday, June 10, 2011

Alam bunian dan jin dalam SBDJSinopsis Kertas Kerja;


Kajian Alam Bunian dan Jin ini melihat apa yang jelas ada dalam Siri Bercakap Dengan Jin (SBDJ). Banyak terdapat cerita-cerita yang menarik dalam siri tersebut dan cerita tersebut banyak dalam bentuk pemaparan yang boleh menarik minat pembaca. Pembaca yang tidak ada asas agama dan budaya yang kukuh akan jadi keliru. Ada juga yang akan jadikannya sebagai contoh dan panduan. Hal seperti ini yang kita tidak mahu kerana kita ingin melahirkan masyarakat yang benar-benar berilmu dalam semua segi. Jangan timbul ketaksuban dalam soal Jin dan Bunian ini.


Pengkaji juga ingin mengkaji sebaik mungkin dengan menggunakan teori agama dan budaya supaya masyarakat boleh memahaminya secara ilmiah dan bukannya berpersepsi dan berprasangka sahaja. Kajian ini bukan untuk menafikan kebenaran yang diceritakan oleh penulis. Pengkaji cuma ingin merasionalkan masyarakat supaya sentiasa berpijak di bumi yang nyata dan tidak berpaksikan kepada cerita-cerita lisan dan dunia khayalan sahaja. Teori agamanya adalah berdasarkan kupasan yang diambil dari Surah Jin dan Surah Yassin. Teori budayanya adalah berdasarkan kata-kata teromba yang boleh menjelaskan tentang Alam Bunian dan Jin tersebut.


Dapatan awal didapati masyarakat begitu meletakkan kepercayaan yang penuh kepada Alam Bunian dan Jin ini, sehingga ada yang dikatakan berkahwin dengan bunian dan bersahabat dengan Jin. Dikatakan juga Jin adalah sahabat rapat mereka untuk mendapatkan hajat yang tertentu. Orang yang bersahabat dengan Jin ini dikatakan mempunyai banyak kelebihan dan menjadi rujukan kepada masyarakat. Orang yang berkahwin dengan Bunian itu dikatakan orang yang jujur. Bunian juga dikatakan suka kepada tempat yang bersih dan mereka akan marah jika masyarakat mengotorkannya. Jin juga selalu dijadikan perantaraan dalam pekerjaan yang tidak dapat dijelaskan oleh manusia.


Pengkaji akan mencari bukti dan rasionalnya berdasarkan Surah Jin, Surah Yassin dan kata-kata teromba. Di sini terdapat banyak perkara yang boleh dijelaskan tentang Alam Bunian dan Jin ini. Kajian ini diharap akan dapat dijadikan panduan oleh pengkaji lain dan masyarakat dan dengan harapan akan diperdebatkan lagi untuk mencari isinya yang benar dan menarik.Dato’ Paduka Dr Rosli Saludin

Ketua Jabatan Kesusasteraan,
Fakulti Bahasa dan komunikasi

Universiti Pendidikan Sultan Idris Tanjong Malim, Perak

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Karya terkini

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: RM 35.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.