KEAHLIAN


BORANG KEAHLIAN

SYARAT PENDAFTARAN AHLI:

1- Seorang penulis (karya pernah diterbitkan)

2- Lahir di Perak / bermastautin di Perak (k/p:08)

3- Berusia 21 tahun dan ke atas.


4- (* Sila buat pembayaran RM55.00 (Yuran ahli seumur hidup & pendaftaran) ke akaun MAYBANK: 558314425055

(Sertakan bukti pembayaran ke: karyawanpk@gmail.com )

5- Emelkan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

(Borang permohonan hanya akan diproses setelah disertakan bukti pembayaran dan gambar passport ke alamat emel: karyawanpk@gmail.com

6- Saya berjanji akan mematuhi perlembagaan persatuan dan bersedia mengikuti perkembangan Persatuan Karyawan Perak (Karyawan Pk) dari semasa ke semasa.


BORANG KEAHLIAN

ADAKAH ANDA BERSETUJU: SETUJU
TIDAK BERSETUJU
NAMA PENUH (* SEPERTI DI DALAM KAD PENGENALAN):
GELARAN:
NAMA PENA (*JIKA ADA):
ALAMAT SURAT-MENYURAT:
POSKOD:
ALAMAT EMEL:
NOMBOR KAD PENGENALAN:
TARIKH LAHIR:
TEMPAT LAHIR:
JANTINA: LELAKI
PEREMPUAN
STATUS PERKAHWINAN: BERKAHWIN
BERCERAI
BUJANG
ALAMAT BLOG/LAMAN WEB (JIKA ADA):
AKADEMIK:
BIDANG PENULISAN:
KARYA YANG PERNAH DITERBITKAN:

Put a website form like this on your site.

Thursday, June 16, 2011

Belasungkawa buat M Saleh Mahyat


Dengan sedihnya dimaklumkan bahawa penulis terkenal Hj. Mohamad Salleh bin Mahyat, 63 tahun telah meninggal dunia pada hari ini, 17 Jun 2011 jam 3.00 pagi. Jenazahnya akan dikebumikan di Bandar Tun Razak, Cheras sebelum solat Jumaat. Allahyarham berasal dari Bagan Datoh, Perak dan menetap di Kuala Lumpur selepas bersara daripada Jabatan Kerja Raya, Teluk Intan pada tahun 2003.

Sebagai seorang penulis, Allahyarham dikenali dengan nama pena M Saleh Mahyat dan Musalmah Mesra. Novelnya yang terakhir ialah "Cucu Pak Nayan" telah dilancarkan semasa Pesta Buku Antarabangsa di PWTC yang lalu.

Menurut balunya, Hjh Jamaiyah Ariffin, pada malam tadi, Allahyarham menulis sehingga jam 11.00 malam dan kemudian masuk tidur dan membiarkan komputernya tanpa ditutup. Ketika menghembuskan nafas terakhir Jamaiyah berada di sisi Allahyarham kerana sepanjang malam dia tidak boleh tidur kerana mengidap sakit gigi.

"Allahyarham sihat tiada tanda-tanda dia hendak pergi," jelas Jamaiyah semasa penulis hubungi sebentar tadi. "Malam tadi dia sempat solat sunat gerhana bulan". ujarnya dengan tenang tetapi mengandungi perasaan sedih.

M Saleh Mahyat selain sebagai seorang penulis novel kanak-kanak, semasa hayatnya aktif dalam badan penulisan di Perak. Arwah pernah menjadi Setiausaha Satu Persatuan Penulis dan Peminat Sastera Teluk Intan (PENTAS) dan pada tahun 1991 bersama-sama Hj Abu Bakar Sidik, Hj Zabidin Hj Ismail dan Mokhtar Hj Mansor menubuhkan Persatuan Karyawan Perak (Karyawan Pk). Sehingga akhir hayatnya, M Saleh Mahyat masih menjadi ahli Karyawan Pk dan aktiviti terakhirnya bersama badan penulis Perak itu semasa menghadiri program "Pertemuan Karyawan Perak" di Bandar Baru Country Homes, Rawang pada 19-21 Mac 2010.

Dari Allah kita datang kepada-Nya kita dikembalikan. Sesungguhnya, dunia persuratan tanah air telah kehilangan sebutir permata di langit zaman. Semoga roh Allahyarham hendaknya dicucuri rahmat-Nya dan ditempatkan dalam kalangan solihin. Al-Fatihah.

Oleh
Hj Zabidin Hj Ismail
(Presiden Persatuan Karyawan Perak)


1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Karya terkini

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: RM 35.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.